"Google Art Project" Dilediğiniz bir müzeye dilediğiniz anda "Gitmiş Gibi Yapmanın En Sahicisi"

Şu hayatta internet ne halta yarar diye sorsalar bana, bugüne kadar bir sürü abuk subuk cevabım olurdu. Ama bugünden itibaren çok anlamlı bir cevabım var: "İnternette müze müze dolaşabilirsin!" Evet, müze müze dolaşabiliriz internette. Öyle müzelerin internet sitelerini dolaşmak da değil bu söylediğim. Öyle bir müze düşünün ki yüzlerce müzeyi kapsıyor, binlerce eseri bünyesinde barındırıyor.



"Google Art Project"ten bahsediyorum. Dünyayı ayaklarımızın altına sermeyi hedefleyen google bu defa müzeleri ve içindeki eserleri getirip sunuyor bize. Aslında google'ın diğer ürünlerinde olduğu gibi bunda da mantık aynı. Örneğin "google earth"de olduğu gibi bir harita üzerinden dünyanın istediğimiz herhangi bir yerine gidebiliyoruz. Haritanın bu defaki farkı üzerinde işaretli yerlerde çeşitli sanat müzeleri bulunuyor. Bu müzeler içinden dilediğinizi seçip müze içindeki eserlere tek tek ulaşabiliyorsunuz. Bunu harita üzerinden yapmak istemiyorsanız dilerseniz müze adıyla, dilerseniz sanatçı adıyla, dilerseniz de eser adıyla arama yaparak istediğiniz müzeye, sanatçıya veya esere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Kısaca söylemek gerekirse dünyanın öbür ucundaki bir müze hemen elinizin altında oluyor. Üstelik izlediğiniz eser GigaPiksel boyutlarında olduğu için sanatçının her bir fırça darbesini piksel piksel büyütüp tabiri caizse işin içine giriyorsunuz. Dilerseniz kendi galerinizi oluşturma ve dilediğiniz eserleri kendi galerinizde toplama imkanınız da var. Galerinizi isterseniz diğer kullanıcılarla paylaşabilir isterseniz de gizli tutup kendinize saklayabilirsiniz.

Tüm bunlar az mı geldi? Seçtiğiniz müzede dolaşmak nasıl olur peki? Tıpkı "street view"de olduğu gibi müzelerin içinde adım adım, sağa sola baka baka gezmek de mümkün. "Museum view" ile eserlerin arsaında yürümek oldukça keyifli. Bu özellik şimdilik tüm müzelerde geçerli olmasa da sayıca epey fala müzede bu mümkün. "Google Art Project"e Türkiye'den de şimdilik iki müze dahil olmuş durumda: Pera Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi. Bu iki müzeyi museum view ile henüz dolaşamasak da koleksiyonları incelemek imkan dahilinde.

Google Art Project bugüne kadar internetin hayatımıza kattığı en büyük değerlerden biri. Hatta büyük konuşayım belki de en büyüğü. Dilediğiniz bir müzeye dilediğiniz anda "gitmiş gibi yapmanın en sahicisi"

ilgilenenler "Google Art Project"e buradan ulaşabilirler

Not: En iyi "Art Project" performansını tarayıcınız "Google Chrome" ise deneyimleyebilirsiniz. Diğer tarayıcılar henüz "Art Project" için yetersiz.