Mesele yürüyen merdiven değil!



Bazen diyorum ki "şu yürüyen merdivenlerde sol tarafı yürüyenlere ayırsak bir de yerlere çöp atmaktan vageçsek sorun büyük ölçüde çözülecek" ama işte o kadar basit değil...



Düşündükçe işin içinden çıkamıyorum. Çok üzülüyorum. Neden bu kadar sığ bir toplumuz? Neden bu kadar sığ, basit, düşüncesiz ve de bir o kadar kalitesiziz? Neden şehirde şehirli gibi yaşayamıyoruz? Neden yaptığımız her işte bir bayağılık, bir adilik ve de kaliteden uzaklık var? Otoban kenarında, sahil kıyılarında mangal yapan bıyıklı ve beyaz atletli insanlar sadece beni mi rahatsız ediyor? Sadece bana mı çok çirkin görünüyor bu? Sadece ben mi rahatsız oluyorum eli tesbihli ağırabi bozuntularından?

Biraz eğitim işi çözer mi acaba? Biraz kitap okuma alışkanlığı belki? Nasıl kurtuluruz bu arada kalmışlıktan? Bu şehir kültürünü bilmezlikten? Bu estetikten uzak mimari anlayış(!)tan?

Her el attığımız şeyi kendimize uydurmaktan vazgeçip biraz da biz uymaya çalışsak olmaz mı? "Hep bana hep bana" demesek de biraz da "Başkaları da var" desek olmaz mı?

Dilimizi düzgün kullansak, daha kibar olamaz mıyız dersiniz? Birazcık dikkat etsek hiç değilse güzel konuşmaya. Bağırıp çağırmasak birbirimize.

Doğayı sevsek olamaz mı? Sevmesek de koruyamaz mıyız bir ağacı? Sokaktaki kediyi köpeği olsun biraz sevsek. Ona da yaşam hakkı versek.

Çocuklara hakettikleri gibi davransak. Şefkat göstersek onlara da. Daha iyi olmaz mı?

Neden bu kadar tembeliz? Neden hep kolaya kaçıyoruz? Bak güzel kardeşim; yürüyen merdiven sen üzerinde durasın da çıkacağın kata seni merdiven götürsün diye değil, çıkacağın kata daha hızlı gidesin diye icat edilmiş. Hiç değilse bunu bil. Bilmiyor olabilirsin hiç dğilse düşün biraz. Bedenini yormak istemeyebilirsin ama beynini olsun biraz yor be kardeşim. Hani senin yere attığın o çöp var ya. Hah işte adı "çöp" onun, yeri de çöp kutusu. Geri dönüşüm diye birşey var haberin var mı?

Çok düşünüyorum bunları. Ve daha fazlasını. Çare bulamıyorum. Üzülüyorum. Biliyor musunuz bir keresinde bir yürüyen merdivende solda duran birisinden yol istediğimde kenara çekilirken şu sözleri söyledi: "Madem yürüyeceksin neden normal merdiveni kullanmıyorsun?" O gün ona cevap verememiştim. Bu yazı ona cevap olsun öyleyse;

Çünkü benim canım kardeşim mesele yürüyen merdiven değil! Yanlış giden daha pek çok şey var ve ben nereden başlayacağımı bilemiyorum. Anlıyor musun?